1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

O AGROSYM-u

Međunarodni Polјoprivredni Simpozijum „AGROSYM“

AGROSYM je, već desetu godinu, godišnja platforma za međunarodnu naučnu raspravu o polјoprivredi, prehrani, ruralnom razvoju, šumarstvu i ekologiji. AGROSYM predstavlјa dobru priliku za razmjenu ideja, jačanje postojećih i stvaranje novih akademskih mreža, kao i za podsticanje dijaloga između akademske zajednice, javnih institucija, privatnog sektora i organizacija civilnog društva po pitanju najnovijih globalnih i regionalnih trendova u agro-prehrambenom sektoru. Važno je naglasiti da naučni odbor čine naučnici sa svih kontinenata, a to ovom skup daje snažan međunarodni pečat i naučni kredibilitet.

Agrosym obuhvata sljedeća tematska područja: biljna proizvodnja, zaštita bilja i sigurnost hrane, organska poljoprivreda, zaštita okoline i upravljanje prirodnim resursima, stočarstvo, ruralni razvoj i agroekonomija, šumarstvo i poljoprivredno šumarstvo. Multidisciplinarni ishodi i rezultati dobijeni tokom AGROSYM-a doprinijeće širenju znanja i dobrih praksi svim akterima poljoprivredno-prehrambenog lanca (npr. poljoprivrednicima, ekstenzivnim agentima, istraživačima, predstavnicima političkog života), kao i široj javnosti o važnosti poljoprivrede i prehrambene nauke, kao jedno od najvažnijih strateških područja mnogih nacionalnih strategija.
Organizacioni odbor AGROSYM 2019 odlučio je organizovati prvi događaj AGROSYM B2B (business to business) s ciljem pokretanja različitih start-up poslova u različitim agro-sektorima i povezivanja malih i srednjih preduzeća (SME), kao i institucija iz Bosne i Hercegovine i regije sa odgovarajućim dijelovima zemalja EU i svijeta, i naravno članicama Enterprise Europe Network-a (EEN).
AGROSYM B2B 2019 poslovni susreti će biti organizovani 3. oktobra 2019. godine. Učesnicima će biti pružena prilika da direktno promovišu svoje institucije i aktivnosti, proizvode i usluge, inovacije, uspostave nove poslovne kontakte, kreiraju nove projektne ideje, potpišu različite partnerske ugovore, promovišu Evropsku mrežu preduzetništva, poslovnu saradnju i ramjenu znanja/ ideja u poljoprivredno prehrambenom sektoru.
Svi prijavljeni učesnici za B2B poslovne susrete imaće priliku prisustvovati nizu usmenih predavanja prestižnih i poznatih profesora i praktičara/ profesionalaca, te razgovarati o novim tehnologijama, inovativnim aktivnostima, proizvodima i uslugama vezanim za tematska područja.

VAŽNO: Osmi po redu, „AGROSYM 2018“, je bio fokusiran na sedam tematskih oblasti: bilјna proizvodnja, zaštita bilјa i bezbjednost hrane, organska polјoprivreda, zaštita životne sredine i upravlјanje prirodnim resursima, stočarstvo, ruralni razvoj i agroekonomija, i šumarstvo. Za četiri dana trajanja, „AGROSYM 2018“ je posjetilo više od 1200 učesnika (4-7. oktobar 2018. godine) a predstavljeno je preko 1300 radova iz 85 zemalja svijeta (lista zemalja učesnika dostupna ovdje). 

Službeni jezik Simpozijuma AGROSYM je engleski.